Az Élet csodaszépben, az Egyesült Állomok egyik kultikus karácsonyi filmjében, amelyet a II. világháború után mutattak be, a kisváros lakosai imádkoznak George Bailey-ért, aki egy szórakozott rokon hibája és egy gátlástalan üzletember rosszindulata miatt bajba került. A férfi mindig is a közösségért dolgozott, áldozatot hozott azért, hogy szülővárosa megmaradjon egy kedves, családi helynek. Az imák meghallgatásra kerülnek, az őrző angyalok dolgoznak, és amikor főhősünk a legmélyebben van, akkor visszakapja a segítséget.

Ma már nehéz elképzelni olyan hollywoodi filmet, ahol az emberek imádkoznak, a közösség a hagyományok megtartásáért és a kiszolgáltatottság ellen küzd.

Ennél kevésbé magasztosabb dolgok is eltűntek 2021-re. Távoli már a Reszkessetek betörők! amerikai álmot bemutató világa, nem csoda, hogy ma már inkább azon gondolkodunk, hogy Kevin faterja vajon mit dolgozott, amiből az egész rokonságot utaztatta, álomházat tartott fent, de közben lazán félre is tudta tenni a melóját az ünnepekre.

Mi változhatott? Egész egyszerűen az idő lett a legdrágább számunkra. Nem feltétlen tömegturizmusra, nehezen és drágán fenntartható hodályra vágyunk, hanem biztonságra és önállóságra.

Éppen ezért el is gondolkodhatnánk rajta, hogy mi a szerepe az ünnepeknek, miért alakultak így a tradíciók, miért álltak meg őseink időnként, miért ünnepeltek vagy böjtöltek és miért nem azt a gondolatot hagyták ránk, hogy lépjünk túl jócskán a határainkon és mindent toljunk túl, mint a Legényanyában a „tútótuk” jelenetnél.

Néhány éve divat volt 0-24-ben nyitva tartani szupermarketeket, játéktermeket, bármikor vehettünk akciós sört, menüt nagy kólával, és ördögien forgott a rulettkerék meg a cseresznye a nyerőgépen. Az sem véletlen, hogy ez ma már kevésbé jellemző. Nemcsak morálisan, gazdaságilag is zsákutca volt mindez.

Az online világ ugyanakkor most sem áll meg (bajban is lennénk…), nem áll meg december 24-én 16 órakor sem. Ha nagyon akarok, bármikor rendelhetek a töltött káposzta mellé sushit vagy gyrost, hallgathatok vagy nézhetek bármit karácsonyi zene és filmek helyett. Magyarul azt csinálok, amit akarok, technikai akadály nincs.

Elég erősnek kell lenni ahhoz, hogy azt helyezzük előtérbe, amit mi szeretnénk, ne az algoritmusok és reklámok mondják meg, mi a jó nekünk. Ehelyett nekünk kell rendelkezzünk saját időnkkel és energiánkkal. Az értékek, hagyományok megőrzése, az ünnepek megtartása ezt szolgálja.

Bónuszként, ha a közösség is erős körülöttünk, megkönnyítheti a dolgunk ebben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.