A kormánypártok és az ellenzék is közzétette országos listáját az április 3-i országgyűlési képviselő-választásra. Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos a 17. helyen szerepel a Fidesz-KDNP listáján, minden bizonnyal ő képviseli a cigányságot 2022 után a Parlamentben a jelenlegi kormánypárt színeiben. Farkas Flóriánt nem jelölték, nemzetiségi listát pedig nem tudott állítani az Országos Roma Önkormányzat, így nem lesz roma szószóló.

Három embernek van reális esélye az országgyűlésbe kerülni az ellenzék közös listájáról: Berki Sándort a Párbeszéd, Lőcsei Lajost a Momentum, Varga Ferencet a Jobbik Magyarországért jelölte.

Más roma közéletben ismert neveket is találni:

Czuczu Tamás, a XV. kerületi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke 52. helyen van a Demokratikus Koalíció színeiben.

Herfort Marietta aktivista, a Phiren Amenca koordinátora szintén a DK jelöltjeként található 98. helyen.

Teleki László (MSZP) korábbi romaügyi államtitkár a 110.

Oláh József aktivista a 253. momentumosként.

Európai parlamenti képviselők is szerepelnek a Fidesz-KDNP listáján, így került fel Járóka Lívia a 275. helyre. Balogh Ernő a 161., Szűcs Csaba a 189.

Önálló listát állított Száva Vince pártja, a Mi Pártunk – Ima, 10 emberük indul egyéni választókerületben, és 27-en szerepelnek az országos listán.

A Fidesz-KDNP párszövetség listájának a 17. helyén Sztojka Attilát jelölte meg. Sztojka több mint tíz évet dolgozott a terepen, tanárként, kisebbségi és civil szervezeti vezetőként, mielőtt előbb a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium főosztályvezető- helyettese, majd az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője lett. Három éve a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságának főigazgatója, több mint fél éve pedig kormánybiztosként az a feladata, hogy koordináljon minden romákkal kapcsolatos döntést és tervezetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.