A napokban került ki Szarka Tamás, Kossuth-díjas zenész közösségi oldalára egy felhívás, amire roma tehetségek jelentkezését várják. A tehetségkutató győztese, vagy győztesei, pedig hatalmas elismerésben részesülnek: részt vehetnek a zenész Esthajnal című lemezbemutató koncertjén, ahol Szarka Tamás és zenekara mellett fellép a Parno Graszt is. A zenész a Vorba.hu-nak mesélt a tehetségkutatóról, a koncertről, a darabról és természetesen arról, hogy miért tartja missziónak, hogy a magyarországi és Kárpát-medencei cigányság kultúráját megmutassa és közkinccsé tegye.

 

Szarka Tamás kérdésünkre elmondta, hogy a tehetségkutatóra korhatárra való tekintet nélkül bárkinek a jelentkezését várják, akik három fordulón keresztül mutathatják meg tehetségüket a zsűrinek. A tehetségkutató tétje hatalmas: a nyertesek nemcsak elindulhatnak az ismertté válás útján, hanem részt vehetnek a zenész augusztusi nagy koncertjén. Az Esthajnal című darab már régen foglalkoztatta a zenészt. 

Már húsz éve foglalkoztat az Esthajnal című darabnak az elkészítése, hiszen egy nagyon autentikus témát dolgoz fel: egy roma Rómeó és Júlia-történetről beszélhetünk tulajdonképpen. A mű egy szerelmi történetet mutat be és azt, hogy a két gyönyörű fiatal annyira erősen vágyja a szabadságot és annyira büszkék, hogy a leggyönyörűbb kötöttséget, a szerelmet sem tudják elviselni, inkább belehalnak. Nem sok mindent árulhatok még el, de azt igen, hogy egy nagyon nagy volumenű előadásra számíthatnak az érdeklődök, aminek a zenéjét idén augusztus 19-én mutatjuk be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a zenekarommal és a Parno Graszttal. Mindig is imádtam az autentikus cigányzenét, ez a darab pedig ennek a nyelvén szólal meg. Biztos vagyok benne, hogy a Kárpát-medencei cigányság egyik legnagyobb kincse a zene. 

A tehetségkutató versenyre bárki jelentkezhet, a legfontosabb cél, hogy a rejtett tehetségeket, kincseket hozzák ki a fényre. A versenyre énekesek, táncosok, hangszeresek jelentkezhetnek február 28-ig. A jelentkezőket először külön kategóriákban, majd közösen hallgatják meg.  Beszélgetésünk alatt végig azt éreztem, hogy ez a tehetségkutató és a darab nagyon fontos a zenész számára, kérdésünkre pedig megkaptuk azt a választ, ami megmagyarázza, hogy honnan is jön a zene iránti rajongása.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy engem felvidékiként magyarnak neveltek – büszke is vagyok rá -, emellett nagyon büszke vagyok Sárközi Károlyra, a híres prímásra, aki a nagypapám. Zenész családból származom, rajongok a zenéért, ennek ellenére tanítónak készültem, de a hegedű teljesen magával ragadott. Azért fontos számomra ez az előadás, mert a cigányzene, ez a tematika is akkor lehet hiteles, ha olyanok tolmácsolják a közönség felé, akik maguk is benne vannak, és tudják, hogy ez mekkora kincs számunkra, amit nem szabad hagyni, elveszni, ápolni kell minden egyes nap.

Szerkesztőségünk további sikereket kíván Szarka Tamásnak és a zenekarának és innen is bíztatunk minden tehetséget, hogy jelentkezzen a felhívásra, melynek részleteit itt találják.  

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.