Nincsen olyan ember a világon, aki ne ismerné Charlie Chaplin nevét. Nehéz gyermekkora volt, amit sikerült maga mögött hagynia, így vált a XX. század kiemelkedő színészévé és rendezőjévé. Származásával kapcsolatban sok az ellentmondás, azonban kevesen tudják, hogy anyai ágon cigány származású volt. Filmjeinek nem csak főszereplője volt, ő írta, rendezte és szerezte a zenéjüket.

by Strauss-Peyton Studio, bromide print, circa 1920

Londonban született Charles Spencer Chaplin néven 1889. április 16-án, azonban nagyon kevés adat áll jelenleg rendelkezésünkre és azok is nagyon ellentmondásosak. Sokan úgy gondolják, hogy édesanyja elfelejtette bejegyeztetni a születést, így ebben a kérdésben csak a saját elbeszélésére hagyatkozhatnak a kutatók. Önéletrajzi könyvében a következőt írta:

 1889. április 16-án születettem, reggel nyolc órakor, Walworthban az East Lane-en. 

Szülei kabaréénekesek voltak, édesapja születése után magára hagyta a családot, amibe édesanyja belerokkant és elmeotthonba került, ezért idősebb féltestvérével sok időt töltöttek különböző árvaházakban. Büszke volt arra, hogy anyai nagymamája cigány származású volt, ezt gyakran hangoztatta is, még egy Világkongresszuson is részt vett ebben a minőségben.    

Színészi tehetsége nagyon korán megmutatkozott, először ötéves korában lépett színpadra, tízévesen már vígjátékokban kapott kisebb szerepeket különböző pantomimművészeti társulatokkal. Tizenkét-tizenhárom éves lehetett, amikor felkereste a Blackmore színházi ügynökséget, ahol tizennégy évesnek adta ki magát, aminek hatására hamarosan több szerepet is kapott. 1912-ben érkezett meg az Amerikai Egyesült Államokba, ahol nagyon hamar híressé vált, 1918-ban alapította meg saját, független filmprodukciós cégét (Charles Chaplin Film Corporation – a szerk.), ahol harminchárom éven keresztül dolgozott, alkotott.

Családjával végül Svájcban telepedett le és ott is halt meg 1977-ben. Lánya, Geraldine Chaplin és unokája Oona Chaplin folytatta az általa megkezdett utat és a színészetet választották hivatásukul. Geraldine legutóbb a Korona című sorozatban, míg unokája a Trónok Harcában alakított maradandót.  

Roma származására nagyon büszke volt, kiállt a cigányság érdekeiért. Amikor Nagy-Britanniában az 1970-es években a vándorló életmódot megpróbálták ellehetetleníteni, akkor több alkalommal nyilvánosan is felemelte szavát a rendelkezések ellen. Ahogy korábban utaltunk rá, részt vett Világkongresszuson is, 1978-ban a második Cigány Világkongresszus április 16-át a Cigány Színészek Világnapjává nyilvánította.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.