Michael Jacksonról könyvet írni magyarként lehetetlen. Gondoltam ezt akkor, mikor is Hevesi Ernő Ferenc kollégámmal együtt dolgoztunk egy zeneművészeti projekten. De érdekelt a téma, és így egyre többet kérdeztem a készülő könyvéről, és időközben kezdtem úgy érezni, hogy ez a srác úgy beszél erről a témáról, olyan érdekesen, átéléssel és pontossággal, hogy tényleg érdemes lenne ezeket a gondolatokat megjelentetni, nem csak Jackson-rajongóknak. Ugyanakkor mondjuk úgy – kishitűségem miatt – még ekkor is lehetetlen küldetésnek láttam. Majd később a híreket böngészve láttam, hogy az egyik legnevesebb kiadó gondozásában megjelent Ernő könyve. Adrenalinsokként ért, mi mást is gondolhatott volna egy firkász, minthogy meginterjúvolom kollégámat az eddig vezetett rögös útról.  
 
Kuti Vilmos: Azt mondják, az ellentétek vonzzák egymást, ugyanakkor azt is, hogy a hasonló, a hasonlónak örül. Te miben hasonlítasz Michael Jacksonra, és mi az, amiben merőben különböztök?

Hevesi Ernő FerencElőször is, mindenképp fontosnak tartom elmondani, hogy vannak olyan embertípusok, akik hasonlóan gondolkodnak, mivel a hasonló elve a világmindenség törvényén alapszik. Michael Jacksonhoz nincsen hozzá fogható és közel sem hasonló, mivel egy olyan ideológiai rendszer szerint próbálta érzékelni és megtapasztalni az őt körülvevő világot, amelyben őszintén hitt. Michael Jackson őszintén hitt a szeretet erejében, az emberekben, az önzetlenségben, a gyermeki rácsodálkozás valódi megtapasztalásában, és abban, hogy ezáltal szebbé lehet tenni a földet. Én nem tartom magam Jacksonhoz hasonlónak, de sok mindenben teljes mértékben egyet értek vele, és azonosulni tudok mindazzal a világnézettel és ideológiai rendszerrel, amit létrehozott. Nagyon sok inspirációt adott nekem a művészete, az embersége, és ezáltal úgy érzem, hogy nagyon sokat adott nekem ahhoz, hogy lássam mindazt, amiben erősen hitt.

K.V.: Mikor éreztél rá arra, hogy meg tudod közelíteni az életét egy olyan szemlélettel, amellyel eddig még senki más nem tette?

H.E.F: Úgy gondolom, hogy ennek eléggé sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy alaposabban megismerjem Jackson világának részét. Több mint 32 éve vagyok a rajongója. Mivel már gyerekkorom óta alkotóművészettel foglalkozom, mindig érdekelt Jackson művészete és személyiségének megismerése. Így aztán abban a szerencsés helyzetben volt részem, hogy az egyik ismerősöm, Babai István üzletember által lehetőségem nyílt arra, hogy két alkalommal, 1996 szeptember elején a Kempinski Hotelben személyesen találkozhattam Jacksonnal, amikor Budapesten folytatta a HIStory turnéjának állomását. Majd egy évvel később, 1997 júliusában Bécsben, amikor ott folytatta tovább turnéját. A kétezres évek elején több évig jó kapcsolatot sikerült ápolnom Teddy Lakis promoterrel, aki a Mama Concert & Rau által Jacksonnak dolgozott a HIStory turné németországi állomásának részén, valamint Bob Jonesszal, aki Jackson személyes PR-menedzsere, publicistája, valamint az akkoriban működő MJJ Productions elnöke volt hosszú évekig. Továbbá ez mellett rengeteg kutatást és adatgyűjtést végeztem el, számos Jacksonhoz közeli forrással sikerült kapcsolatot ápolnom. Ez a fajta kutatás számomra mindennapossá vált az évek alatt, szinte egy életformává, ezt másként nem lehet csinálni.

K.V.: Egy időben kollégák voltunk, és látszott, milyen lelkesedéssel nyúlsz a témához, persze sok akadályt is észleltél, de mindvégig szinte biztos voltál benne hogy sikerülni fog abszolválni a könyvet, és így is lett. Miért voltál benne ilyen biztos, hogy egy ennyire kényes témát, egy magyar embertől egy neves kiadó menedzsel majd?

H.E.F: 2013 májusában, amikor a média újra felkapta a Jackson elleni vádakat, úgy gondoltam, hogy itt az ideje annak, hogy egy olyan könyvet írjak, amely minden hazugságot és az ellene felhozott vádakat végérvényesen lerombolja. Sajnos máig világszerte beszédtéma mindazok az alaptalan hazugságok, amelyekkel Jacksont életében, majd később a halála után megvádolták. Több fronton támadtak kegyetlenül egy olyan embert, aki sajnos már nem lehet itt, hogy megvédje magát. Egyes hírességekkel foglalkozó médiaplatformok világszerte máig előszeretettel hozzák elő azokat a hamis és alaptalan történeteket, amelyeknek nincsen semmilyen valóságalapja, és ehhez máig minden eszközt megad, hogy különböző platformokon tovább gyökerezzen a Jackson-ellenes boszorkányüldözés. Én viszont egy olyan kiadványt akartam létrehozni, amely mindezeket a hamis és teljes mértékben igazságtalan állításokat lerombolja, és helyette bemutathatom Jacksont egy olyan oldaláról, amelyet nem igazán ismernek, amely talán egy teljesen új oldaláról közelíti meg Jackson személyiségét. Többnyire ezért is tartott négy hosszú évig a könyvem megírása, szinte mindenre kiterjedő anyagot akartam létrehozni. Így aztán megszületett a Michael Jacksonról szóló könyvtrilógia első kötete. Természetesen folytatni fogom, és jelenleg tervezés alatt áll a kötet további két része. Több hónapos fárasztó, de kitartó kutatásom eredményeként egy olyan kiadót találtam, aki jóindulatúan és tisztességgel állt a projekthez. Célunk az volt, hogy végre egy olyan könyv megjelenjen Jacksonról, amely a valóságot ábrázolja. Soha nem akartam botránykönyvet írni róla, mindig az volt a célom, hogy az igazság végre a felszínre kerüljön, és egy olyan kötetet kapjon az olvasó, amely valóban bemutatja a hiteles és bizonyított tényeken alapuló igazságot.

K.V.:  Az emberré válás művészetében láttál valamilyen összefüggést Jackson istennel ápolt kapcsolatában?

H.E.F: Nagyon is sokat, mivel annak ellenére, hogy gyermekkorában Jehova tanúja hitnézetben  nevelkedett fel, szinte állandóan kereste azokat a mélyebb lelki megtapasztalásokat, amelyek tovább segítették őt önvalója folyamatos fejlődési periódusában. Jackson egyfajta belsőlélek-kereső volt, aki nagyon hosszú utat tett meg a Jehova vallástól egészen a Buddhizmusig. Később, amikor a spirituális életmód felé kezdett mozogni, elkezdte mélyebben kutatni az emberibb ember létezésének és megtapasztalásának alapvető aspektusát. Ez természetesen nem istentől való elfordulás volt a részéről, hanem istenhez való közeledés, egy magasabb szinten, mivel az ezoterikus vallásban isten szerepe elsődleges, és teljes mértékben meghatározó. Így aztán, amikor válaszokat keresett az emberré váláshoz, nyilvánvalóvá vált számára, hogy amit látott a világban, az teljes mértékben eltér a valóságtól.

K.V.: A szerhasználat, és az ezzel járó lelki változások és a fizikális változások milyen személyiségváltozást hoztak Jackson életében a te lencséden keresztül?

H.E.F: Igazából úgy gondolom az egészet, hogy itt egy eléggé komplex problémáról beszélhetünk. Jackson az utolsó éveiben olyan volt, mint egy hatalmas árnyék, aki teljesen messzire került mindattól a világtól, amely körbevette őt. 2005-ben, amikor másodjára megvádolták gyermekmolesztálással, 15 héten át folyamatos tanúmeghallgatások hosszú és kimerítő sorozata után, hiteles bírósági papírokkal bizonyítottan 14 rendbeli vádpontban ártatlannak találta a Santa Maria-i bíróság. Jackson teljesen maga alatt volt, és ebbe belebetegedett, hiszen olyan igazságtalansággal vádolták meg, amit soha nem követett el, és ehhez az ő nyilvános meghurcolására és megaláztatására volt szükség. Soha nem tudta teljesen feldolgozni az őt ért súlyos vádak általi lelki sérüléseket. Lelki fájdalmai annyira erősek voltak, hogy az eljárás elején gyógyszeres kezelés alatt állt. Bár szabadulni akart mindettől, viszont mégis lelki fájdalmai később fizikaivá váltak. A gyógyszerek eleinte egyfajta védelmezői bázist alkottak szervezetének. Idővel viszont ez sajnos egy olyan függőséget okozott nála, amelyből nem tudott idejében kilépni. A probléma viszont ennél sokkal bonyolultabb, mivel azok az orvosok, akik az utolsó években kezelték Jacksont, valahol ez egyfajta jövedelmező referencia is volt részükről, hogy minél tovább fenntarthatóbb legyen Jackson folyamatos kezelésének lehetősége. A hosszú ideje alatt tartó lelki problémák egy idő után fizikai szimptómává alakultak nála. Az évek alatt lassan kialakult nála egy gyógyszeres tolerancia, ami miatt fokozatosan emelték a gyógyszerek adagolását, így aztán az állapota fokozatosan romlott, miközben egyes üzletemberek átlagon felüli teljesítményt követeltek meg tőle. Továbbá egyet ne felejtsünk el, 2009-ben a visszatérő turné idején bizonyos üzletemberek egy emberi biorobotot akartak Jacksonból készíteni, anfetaminnal felturbózták volna a szervezetét, majd a koncert után nyugtatókkal és altatókkal kezelték volna, hogy aztán majd megint újra elővegyék a következő bevetésre, ezt azonban a szervezete nem bírta volna. Soha senkinek nem volt fontos Jackson állapota, főleg azoknak, akik a közelében voltak, és ez nagyon szomorú, mivel mindenki a pénzt és a fémjelzett terméket látta benne.

K.V.: Hogy érzed, inkább tanulság értéke van a könyvednek, vagy inkább egy olyan személyiséget mutat be, aki legtöbbek számára soha meg nem értett és utánozhatatlan karakter? 

H.E.F: Úgy gondolom, hogy egy olyan személyiséget mutat be a könyvem, akivel a világ nem tudott azonosulni. Egy olyan embert, akit érdek nélkül senki nem szeretett. Mindenki akart tőle valamit, pénz, sikert, üzleti lehetőségeket, és mindezt úgy, hogy kihasználták őt. Egyes üzletemberek mindig a közelében akartak lenni, manipulálni akarták őt, mindenféle üzleti lehetőséghez akarták felhasználni fémjelzett nevét. Michael Jackson egy nagyon kedves, aranyos és intelligens ember volt. Egy olyan személyiség volt, aki mindenki előtt önzetlenül megnyitotta a szívét. Szerényen és önzetlenül viselkedett mindenkivel. A világ legkedvesebb és legjobb szívű embere volt. Ezt az embert a pénz és a hatalom miatt tönkretették, romba döntötték mindazt a világot, amit felépített. Jackson éppen ezért vette magát körül mindig gyerekekkel, mert egyedül ők voltak azok, akik önzetlenül és minden hátsó szándék nélkül szerették önmagáért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.