A világ vezetői tudósai, közgazdászai szerint az együttműködés erőteljesen javasolt, nem feltétlen emberbaráti érdekből, hanem az érdekek érvényesítése miatt, a megbízható információk megosztásából. Korábban a versengés volt a fő szempont, azonban napjainkban egyre több elméleti és empirikus közgazdaságtani kutatási eredmény mutatja, hogy a verseny mellett a gazdasági fejlődésben a vállalatok közötti együttműködésnek is kiemelkedő szerepe van.

A digitális technológiák fejlődésének köszönhetően a hálózatoknak és az adatoknak egyre nagyobb a szerepe, ezért a tudásmegosztás elengedhetetlen világszerte. A verseny nem zárja ki a kooperációt, akár piaci cégek esetében sem.

Amikor a Covid elszabadult, lezárták az információ áramlását, a pandémiához a világméretű lockdownhoz ez is hozzájárult.

Az információáramlás viszont nem túlzás, hogy milliók életét mentette meg, hiszen az egészségügyi szakemberek a tapasztalatokat megosztották, a kutatók azonosították a vírust,  a kórházakban pedig tudták, hogy milyen gyógyszerre van szükség a Covid okozta megbetegedések különböző fázisaiban, és a gyógyítás hatékonyabbá vált.

Nem csoda, hogy a kezdeti problémák ellenére rendkívül gyorsan felismerték a vírust és hamar sikerült oltást is kifejleszteni. Az első világháború után a spanyolnátha megjelenésekor ez nem így volt, évekig tartott, mire azonosították a vírust, évtizedek teltek el, mire vakcinát fejlesztettek ki.

És hogy ez miről jutott eszembe? Mi köze van a roma ügyhöz ennek?

Hamarosan megjelenik a Vorba.hu-n az interjúnk Jakus Lászlóval, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnökével (címlapi képen ő látható), aki a héten arról beszélt nekünk, hogy mennyire szeretnék átadni a tudást más civil szervezetek vezetőinek, olyanoknak, akik most kezdik el tevékenységüket. A 16 éve működő egyesület nem konkurenciaként tekint másokra, hanem azt szeretnék, hogy mindenhol az országban hasznosítsák azt a tudást, amit ők már az évek során megszereztek.

(A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület 15. születésnapját a civil szervezeti partnereinkkel közösen ünnepelték)

Akárhogy is nézzük, 2021-ben biztosak lehetünk benne, hogy nem élhetünk zárványban, buborékban, hatással vannak a világban történtek mindannyiunkra.

Ennek minden negatív vagy pozitív hozadékával együtt.

Viszont abban biztosak lehetünk, hogy információk, együttműködés és tudásmegosztás nélkül semmi jóra nem számíthatunk.

(A cím Yuval Noah Harari könyvére utal)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.