Bogdán Melinda Baranya megyében, egy kis zsákfaluban, Bánfa településen nevelkedett, gyermekkorában annyira csendes volt, hogy az sem zavarta, hogy szülei véletlenül bezárták a házba, amíg ő olvasott. Később aztán kifejezetten közösségi emberré vált, az ország egyik legjobb gimnáziumába járt Pécsett, a Kommunikáció- és Médiatudományi szakon diplomázott. Jelenleg egy szoftverfejlesztő cégnél irodavezető, de volt társszerkesztő az M5 kulturális csatornán. Váradi Nikoletta készített interjút Bogdán Melindával, aki azt mondja, soha nem érezte azt, hogy megkülönböztették volna, mert cigány. Épp ellenkezőleg: szeretik, tisztelik és elfogadják.

Hogy emlékszel vissza a gyermekkorodra?

Szüleim állattartásból és növénytermesztésből tartották fent a családot. Harmadik gyermek vagyok a családban. Tisztességgel felneveltek és taníttattak. A család, a barátok és az állatok szeretete mellett a vallás és a tanulás is fontos szerepet töltött be az életemben. Csendes, zárkózott és szorgalmas gyermek voltam, aki inkább bent olvasott a szobában csavargás helyett. Annyira csendes voltam, hogy egy alkalommal még a szüleim is bezártak a lakásba véletlenül, mert azt hitték, hogy kint vagyok a kiskertben.

Meddig tartott a csendes korszakod?

Nagypeterd településen jártam ki az általános iskolát. Aktív iskolai életet éltem, versenyeken rendszeresen részt vettem, diákönkormányzati elnök voltam, ez mellett az iskolai rádióban is tevékenykedtem. Rádiózásom során döntöttem el, hogy engem a média érdekel. Kitűnő eredménnyel zártam az általános iskolát, ahol a „Nagyok között a legkiválóbb” elismerést is megkaptam.


Középiskolai tanulmányaimat Pécsett a Leöwey Klára Gimnáziumban az Arany János Tehetséggondozó Program keretében folytattam. Itt lehetőségem volt rengeteget utazni belföldre, illetve külföldre is, nyelvet tanulhattam, jogosítványt szerezhettem, szóval a program álltál felkínált lehetőségekkel éltem. Sok élményre, tapasztalatra, tudásra tettem szert ezáltal.
Középiskola után a Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi szakon diplomáztam. Egyetemi éveimre szívesen emlékszem vissza, végre azt tanulhattam, amit szeretek.
Adódott egy nagy lehetőség az életemben az MTVA-nál, az M5 kulturális csatornájának indulásakor társszerkesztő voltam. „Imádtam” – A hónap minden napján bent voltam a szerkesztőségben.
Az első adásnál még a családot is oda ültettem a tévé elé, hogy nézzék a műsort.

A vallás milyen szinten van jelen az életedben?

A vallás, a katolikus egyház nagy szerepet játszott régen is az életében, ministráltam. Tanulmányaim során segítséget kaptam a katolikus egyháztól, segítettek nekem lakhatást találni Budapesten, hogy el tudjam kezdeni tanulmányaimat a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi szak mesteri képzésén. Mai napig eljárok barátokkal és egyedül is a vasárnapi szentmisékre.

Most egy kicsit távolabb kerültél a médiától.

Igen. 2021 elejétől Pécsett egy szoftverfejlesztő cégnél irodavezető vagyok. Roma származásom miatt soha nem éreztem azt, hogy megkülönböztettek volna, épp ellenkezőleg szeretnek, tisztelnek és elfogadnak.

Jövőre nézve milyen terveid vannak?

Terveim között szerepel még a doktori cím megszerzése. A média világába is szeretnék jobban belelátni, és ott tapasztalatot szerezni. Nagyon szeretek tanulni, és mindenkit arra tudok csak bíztatni, hogy tanuljanak, mert így könnyebben elérhetik a céljaikat az életben.

Azt vallom, hogy: lassan és biztosan. És főleg: nincs lehetetlen!

 

Váradi Nikoletta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.