Segítenének a most induló egyesületnek, javítottak a digitális kompetenciákon, amikor arra volt szükség. A Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület győri székhelyű szervezet, de országszerte valósítanak meg programokat. Jakus László, az egyesület elnöke a Vorba.hu-nak elmondta, Nógrád megyében kilenc település bevonásával több mint 100 kulturális eseményt szerveztek, mostanra már települések jelentkeztek be, hogy szívesen rendeznének hasonlókat, hogyha lesz folytatása a programnak. Jakus László arra a legbüszkébb, hogy azokon a településeken, ahol az egyesület dolgozik, ott nagyon szoros kapcsolat alakul ki a roma közösség és az egyesület között.

Győr egy nagyon fejlett város, jelenős iparral, az egyik leggazdagabb magyar város, mégis ott is működik tanoda, milyen segítségre van ott szüksége a hátrányos helyzetű családoknak, gyerekeknek?

A Győr-Moson-Sopron megyei szegény cigány embert nem vigasztalja, hogy van egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei még szegényebb. Az ott élőket ugyanúgy megviseli ez a relatív szegénység.

A felzárkózás területén komolyan vesszük a feladatunkat, így nemcsak a tűzoltás a munkánk, hanem a megelőzés. A Győr-Moson-Sopron megyei tanodáknak ugyanúgy van létjogosultságuk, lehet, hogy egy kicsit más okból, de ugyanúgy van létjogosultságuk, mint az ország keleti részében lévőknek.

Ott is hasonló kulturális programokat valósít meg az egyesület, mint Nógrádban?

Igen, de érdekes módon az ország keleti része az sokkal befogadóbb a kulturális eseményekkel kapcsolatban.

Mi lehet ennek az oka?

Itt szoros kapcsolat van a roma közösség és a nem roma közösség között. Ismerik egymást, vannak ellenségeskedések, tény, de vannak barátságok.

Tehát egy élő kapcsolat van.

Még Győr-Moson-Sopron megyében van olyan is akár, hogy egy településen egy roma család él. Viszont fontosnak tartjuk azt, hogy ezeknek a nem roma családoknak is legyen kapcsolatuk a romákkal, ne sztereotípiákra építsenek, amit innen-onnan hallottak

Ezek lezárult programok, amikről eddig beszéltünk, mik a tervek jövőre?

Rengeteg tervünk van, rengeteg ötletünk, amit szeretnénk megvalósítani, Most amire nagyon rá fektetjük a hangsúlyt, az a cigány szervezetek közötti partnerség építése.

Az, hogy azt a 16 éves tapasztalatot, amit felhalmoztunk akár szakmailag akár a civil szervezetünk menedzselésével kapcsolatban, azokat átadjuk kezdő szervezeteknek, bennünk nincsen semmilyen féltékenykedés vagy versengés.

Szeretnénk, hogyha az ország minden részén lenne Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület. Szeretnénk, ha a most induló roma egyesületeknek könnyebb dolguk lenne, mint nekünk volt.   

 

A pandémia milyen nehézségeket okozott, és hogyan tudtatok ebből kilábalni?

Mindenféle szempontból nehéz volt. A felzárkózás az egy kifejezetten olyan „szakma”, aminek elengedhetetlen része a személyes kontaktus. A pandémia ezt akadályozta meg.

A személyes kontaktust az online módszerekkel nem lehet teljesen kiváltani. A tanodáinkban is voltak nehézségek, a gyerekek a rendszerünkből, merthogy nem tudtak online módon bekapcsolódni normálisan a munkába, illetve a többi projektünket főleg a rendezvénykorlátozások érintették nagyon.

Nagyon kemény volt az egyesület életében, és hát nem tudjuk, hogy mi lesz még a jövő, de most már azért rendelkezünk annyi tapasztalattal, hogy talán könnyebb lesz 

A lemaradás oka lehetett a digitális ellátottság, vagy más oka van?

A digitális kompetenciák hiánya, az eszközöknek a hiánya és az internetnek a hiánya volt a gond.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy ahogy kirobbant a pandémia 2020 márciusában, mi azonnal jeleztük ezt a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkársága felé, hogy itt nagyon nagy problémák vannak, és a többi Tanoda is hál istennek jelezte. Írtak egy kifejezetten erre szóló pályázatot, amiben tudtunk digitális eszközöket vásárolni és korlátlan internet-előfizetést.

Ez óriási segítség volt, mert 70 százalék volt az ellátottsági probléma, másik 30 százalék az pedig az, hogy a gyerekek, a szülők meg egyértelműen nem rendelkeznek azokkal a kompetenciákkal, amivel ezeket a digitális eszközöket tudták volna használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.