Április 11-én 19 óra 30 perckor a Nemzeti Táncszínházba látogatott el szerkesztőségünk, ahol megtekintettük a Habiszti című előadást, amire Sárközi Gyula balettmester hívott meg minket. 

A mester koreográfusként volt jelen az előadáson, amiben társulata (Sárközi Gyula Társulat – a szerk.) és a Madách Táncművészeti Iskola növendékei is feltűntek. Külön öröm volt,  hogy fia, Sárközi Gyula József is az előadók között volt, aki kiemelkedett a tehetséges táncművészek közül: nagyon tehetséges és alázatos táncművészt ismerhettem meg. 

Frank Flóra és Sárközi Gyula József a Habiszti című előadáson
Fotó: Sárközi Adrienn

Az előadás öt rövidebb táncetűdből áll, amelynek koreográfusai közül négyen romák: Sárközi Gyula, Földi Béla, Hámor József és Kovács Zsolt, aki az ötödik rész koreográfusa volt Kováts Gergely Csanáddal közösen. 

Fotó: Sárközi Adrienn

Az első három “epizód” olyan témákat dolgoz fel és mutat be a nézőknek a táncon keresztül, mint a roma férfiak érzései a nők felé, a feltétel nélküli testvéri szeretet, ami még a nehéz körülményeket is képes legyőzni, vagy az a bizonyos roma őserő, ami mindannyiunkban benne van, elég csak a Roma Bátorság Napjára gondolnunk. A jelmezek csodálatosak voltak, amelyeket a Romani Design alkotott meg. 

A színpadon egyszerűen minden tökéletes összhangban volt: a táncosok, a koreográfia, a zene, a jelmezek. 

Hegyes Lujzi a Habiszti című előadáson
Fotó: Sárközi Adrienn

A szünet utáni rész nagyon komoly témát, a Holokausztot dolgozza fel. A harmincöt perc alatt végig érezhető a feszültség, végig érzi a néző, hogy történni fog még valami, minden egyes jelenetben meghúzódik az a bizonyos feszültség, amit a hasonló témájú filmek alatt is érez a néző. A jelmez is tökéletesen passzol a témához, a hangeffektek, a zene, a tökéletes táncmozdulatok, minden pont ott és akkor történik, amikor annak helye van. 

Az előadás után kicsit sajnáltam, hogy vége van, órákig el tudtam volna nézni ezeket a fantasztikus táncosokat. Az azonban biztos, hogy – főleg az utolsó rész esetében – szükség van egy éjszakára, hogy a látottak a megfelelő helyre kerüljenek. 

Egy szónak is száz a vége, nagyon hálás vagyok Sárközi Gyulának az élményért, és egyre biztosabb vagyok benne, hogy ezt az előadást mindenkinek látnia kell. 

A mesterrel készült korábbi interjúnkat itt olvashatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.