Azt hiszem, semmi sem volt akkora hatással az életemre, az identitástudatomra, mint a Fekete Vonat és Fatima. 17 éves voltam, amikor azt énekelték: “na sosi veletek bőrfejek, a rák egye ki a beletek”. Leesett az állam, és persze “Forró lett a vérem”. Több lettem egy kicsit, amikor a gimnáziumban a Bilako-t fordítottam a többieknek cigányról magyarra. És szerelmes, amikor meghallgattam a Hol van az a lány-t. Rendszeresen éneklem a dalaikat a gyerekeimnek, az összeset fújom fejből a mai napig. „Buli van itt, és buli van ott és erre felé, bedzsalok én a terembe és ennyi az egész…” Amikor három éve más zenészekkel közösen elénekelte a teljes zenekar: Fatima, Junior és Beat a legendás számukat, a Hol van az a lány-t, százezreknek dobbant meg a szíve: Újra lesz Fekete Vonat. Nem így lett. Legalábbis akkor. Most megvalósulhat sokunk álma, és újra hallhatjuk őket. Erről Fatima mesélt nekem. Az a Fatima, akinek a tehetsége, tudása egyedülálló. Ő egy igazi unikum, utánozhatatlan és persze magával ragadó. Sőt, ha nagyon autentikus akarok lenni, csak annyit mondok: „sírás, ahogy énekel”. Az volt 20 éve, az most, és az lesz az idők végezetéig, na meg egy kicsit azután is.

Úgy tűnik, hogy a Covid nem tudja lefékezni a karriered, néhány napja nagy koncertet adtál vendégfellépőkkel, közben pedig klippremierre készülsz…

Nagyon hálás vagyok az istennek, én nem kaptam el a koronavírust, még úgy sem, hogy a párom átesett rajta. Kiváltottam egy tesztet, amely azt mutatta, hogy magas az ellenanyagszintem.

Egy fontos és jó kezdeményezést, a Láthatatlan tanoda programot támogatod és népszerűsíted. Miért álltál az ügy mellé?

Nagyon fontos munkát végeznem, az egyik kis unokahúgom is járt hozzájuk, és nagyon sokat segített neki. Itt van az ideje, hogy az emberek odafigyeljenek a gyerekekre. Nagyon nemes célnak tartom.

A te életedben mennyire volt fontos a tanulás?

Mindig az volt. Amikor tehetem, mindig új dologba kezdek, folyamatosan képzem magam. Minél több dolgot tudunk, annál többek vagyunk. A következő generációnak ezt kell átadnunk, és az olvasás fontosságát. Azt, hogy amikor elolvas valamit, az az övé lesz, nem kell egy képen keresztül látnia. Én nem tévézek, olvasó ember vagyok, a médiát sem figyelem.

Ha már formálás: mit gondolsz, a cigányságnak, azon belül is a mi generációknak, volt erősebb identitásformáló hatása az elmúlt negyed évszázadban, mint a Fekete Vonat?

A Fekete Vonat örökké az életem része marad. Beszélhetek a fiúk: Junior és Beat nevében is, ettől soha nem tudunk és nem is akarunk elszakadni. Nemrég voltunk együtt, és ugyanonnan folytattuk, ahol abbahagytuk.

Nekünk nem kell kérdeznünk egymástól, dal közben elég összenéznünk, és már tudjuk, hogy mi a következő lépés.

Na jó, akkor konkretizáljuk, már csak azért is, mert nekem a privát oldalad is ismerősöm a Facebookon, ahová kitettél egy fotót, amin mind a hárman rajta vagytok. Egy ország kezdett el gondolkodni és reménykedni, úgyhogy akkor mindenki nevében kérdezem: lesz újra Fekete Vonat?

Mindig azt mondtam, és most is azt mondom erre a kérdésre, hogy ezt följebbről irányítják. Mi akkor sem voltunk rajta görcsösen, amikor megalapítottuk. Igen, meg akartuk mutatni a világnak, a közönségnek magunkat akkor is, ahogy most is…

Fatima, ne lebegtess! Most akkor reménykedjünk, vagy ne?

Szerintem igen, tárgyalások vannak, mind a hárman nyitottak vagyunk, de nem tudok többet mondani, mert még nincsenek konkrétumok.

Korábban egyetlen szám erejéig már újra összeálltatok: újragondoltátok egy régi nagy slágereteket, a Hol van az a lány-t, más zenészekkel. Azt 50 millióan nézték meg. Ez nem elég érv arra, hogy újra együtt zenéljetek?

De! Azt látom én is, hogy az emberekben megmozdult még mindig valami, függetlenül attól, hogy hány éves, fiú vagy lány, roma vagy nem roma, amikor a Fekete Vonatról van szó. Bárhová megyek fellépni, mindig kérdezik, a régi dalokból nem énekelek-e valamit? Egyébként szoktam. Őrjöngenek is rá, kicsik és nagyok együtt éneklik a dalokat.

Rettentően fiatal voltál, amikor a zenekar elindult, talán 15 éves. Hogy élted meg az egyik napról a másikra jött hírnevet?

Akkor azt hitem, hogy jól.

Ma már azt, hogy nem?

Soha semmit nem bántam meg az életemben. Gyerekek voltunk: fiatalság bolondság, soha nem voltunk azok, akiket lehetett irányítani. Mi mindig mindent ösztönből csináltunk, őszintén. Ez volt a mi fegyverünk.

Jó tíz éve elmentél egy tehetségkutató versenyre. Akkor már jó ideje az ország egyik legnépszerűbb, legtehetségesebb énekese voltál, még ha pont abban az időben nem is volt a karriered a csúcson. Miért volt erre szükséged?

Mert kész volt a szóló lemezem (nevetés). Akkor még Angliában éltem, de hazajártam felvenni a számokat. Akkor még volt managmentem, ma már istennel együtt egyengetem az utamat. Nem tudtunk volna sikeresek lenni a lemezzel, ha az nincs. Maximum egy-két műsorba meghívtak volna… A Voice visszahozott a köztudatba.

Az istennel való kapcsolatodról többször beszélsz. Azt jól értem, hogy te egy mélyen vallásos ember vagy?

Nem, én egyáltalán nem vagyok vallásos. Számomra ez egy idegen dolog. Én annyira nem találom meg istent a vallásban, hogy nem is tudom elmondani. Nekem az egy nagyon távoli dolog.

De akkor miért mondod, hogy „hála istennek”, hogy „az istennel együtt egyengetjük a karrierem”.

Mert mi vagyunk isten temploma, minden ember egy csoda.

Mi a te hited vagy életfilozófiád?

Hiszek a világmindenségben, a feljebbvaló erőben, a mindenség energiájában, ami mindent mozgat. A hit mozgatja az életem minden részét, és ez nem vallás. Jónak lenni vagy jónak próbálni lenni, az nem vallás, hanem elhatározás.

Hiszel abban, azt kapod, amit adsz?

Persze, de ez is egy relatív dolog, „jónak lenni”, mert ez mindenkinek mást jelent. Én a magam mércéjéhez képest viszonyítok: úgy próbálok bánni a másik emberrel, ahogy azt visszafelé elvárom. Én nagyon közvetlen vagyok, amin általában meg is lepődnek. Nem tartom magam többnek, mint mást, azért, mert van tehetségem vagy talentumom valamihez.

Haragtartás, bosszúállás?

Nem, soha! Nagyon távol áll tőlem mindkettő! A szeretet minden vallásban jelen van, így az iszlámban is. Hiszek az önzetlen szeretetben, amiért nem vársz semmit. Amikor úgy segítesz, hogy nem vered nagydobra.

Ha már iszlám! Nyilván a neved alapján mindenki kikövetkeztette, hogy nem vagy teljesen magyar. Volt apukád révén valamiféle kötődésed az arab kultúrához?

Abszolút. Tisztelem az édesapám és az ő vallását. Ő nagyon fontos ember az életemben.

Hol találkozhatnak veled a rajongók, mi az, amire mostanság nagyon készülsz?

Egy új számmal készülök és egy nagyzenekarral próbálok. 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.